Wettelijk verplichte inventarisatie van veiligheidsrisico’s

RISICO-INVENTARISATIE EN -EVALUATIE (RI&E)

RI&E aanvragen

Werkgevers zijn wettelijk verplicht om te zorgen voor goede veiligheid

Werkgevers zijn sinds 1994 verplicht om te zorgen voor goede veiligheid van alle medewerkers. Met een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) worden arbeidsrisico’s systematisch in kaart gebracht. In het gekoppelde en verplichte Plan van Aanpak (PvA) worden concrete acties en maatregelen, afkomstig vanuit de RI&E, beschreven om de geïnventariseerde risico’s aan te pakken.

Veiligheidsrisico’s beheersen

Wilt u mogelijke risico’s in uw bedrijf beheersen en de arbeidsomstandigheden van uw medewerkers verbeteren? Laat risico’s inventariseren en de mogelijke gevolgen van de huidige situatie binnen uw organisatie in kaart brengen. Heeft u personeel in dienst, waaronder stagiaires, uitzendkrachten en vrijwilligers? Dan bent u volgens de Arbowet verplicht een risico inventarisatie en evaluatie uit te voeren.

Meer info

Ja, ik wil een RI&E aanvragen.

    Hoe werkt de aanpak van 12RIE.nl

    De specialist van 12RIE.nl stelt, eventueel samen met uw preventiemedewerker, de inventarisatie op. En schrijft een plan van aanpak. In het plan van aanpak dat volgt op de inventarisatie staat precies aangegeven welke maatregelen moeten worden genomen en welke prioriteit daarbij gekoppeld is.

    12RIE.nl beschikt over veiligheidskundigen die deskundig zijn in het opstellen en toetsen van een RI&E. Zij beschikken over jarenlange ervaring in het adviseren en begeleiden van organisaties uit diverse branches en sectoren. Zowel in-, on-, als offshore. Als het nodig is, kunnen zij aanvullende risico inventarisaties en metingen uitvoeren en ondersteunen bij het borgen en certificeren van diverse zorgsystemen en het realiseren van verbeteringen. 12RIE.nl is een onafhankelijk bureau met een groot eigen netwerk van specialisten die ingeschakeld kunnen worden als een project daar om vraagt.

    U VOLDOET AAN WET- EN REGELGEVING

    De risico inventarisatie en evaluatie (RI&E) onderzoekt alle punten op het gebied van veiligheid en gezondheid van uw medewerkers op de werkvloer. De Arbowet stelt bedrijven verplicht deze inventarisatie uit te voeren. Ook als er veranderingen zijn in de bedrijfsvoering die impact hebben op de arbeidsrisico’s Na de inventarisatie ontvangt u een plan van aanpak, met daarin concrete actiepunten. Met de RI&E geeft u niet alleen invulling aan uw wettelijke verplichtingen. U zorgt ook voor een veiligere en gezondere werkomgeving voor uw medewerkers.

    VEELGESTELDE VRAGEN

    De Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) is een voor werkgevers verplicht middel om de gezondheid en veiligheid in het bedrijf te bevorderen. Elk bedrijf met personeel moet inventariseren of en hoe het werk gevaarlijk of ongezond kan zijn voor medewerkers. Dit moet schriftelijk worden vastgelegd. In de RI&E moet ook een Plan van aanpak (PvA) zijn opgenomen. Daarin staat beschreven welke maatregelen genomen dienen te worden, om de geconstateerde risico’s aan te pakken.

    In de Arbowet wordt geen termijn genoemd met betrekking tot de geldigheidsduur van de RI&E. Het gaat erom dat de RI&E actueel blijft. Dus bij ingrijpende wijzigingen aan werkmethoden, werkomstandigheden of gebruikte techniek (artikel 5 lid 4 Arbowet) dienen de risico’s opnieuw bekeken te worden. Voorbeelden zijn: inrichting van een nieuwe productielijn; uitbreiding van het dienstenpakket; een ingrijpende verbouwing; ingrijpende wijziging van werknemerstaken.

    Ook bij nieuwe oplossingen op het gebied van techniek, bedrijfsgezondheidszorg, ergonomie of arbeids- en bedrijfskunde, of nieuwe ontwikkelingen in de wetgeving moet er worden gekeken naar de RI&E. In ieder geval is het van belang dat het bijbehorende Plan Van Aanpak (PVA) aantoonbaar actueel wordt gehouden.

    In het kader van een certificering (bijvoorbeeld VCA) worden aanvullende eisen gesteld met betrekking tot de termijn waarop de RI&E getoetst moet worden.

    In sommige gevallen bent u verplicht uw RI&E en Plan van aanpak te laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst of deskundige. 

    Bijna iedere werkgever heeft de verplichting tot het opstellen van een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), ongeacht de omvang van het bedrijf. Op basis van de RI&E moet u een Plan van aanpak opstellen. Bij de digitale RI&E-instrumenten is het Plan van aanpak een vast onderdeel van de RI&E. Het Plan van aanpak moet door u uitgewerkt en uitgevoerd worden.

    Bedrijven die voor maximaal 40 uur per week arbeid laten verrichten (alle werknemers bij elkaar opgeteld) mogen ook gebruik maken van de ‘Checklist Gezondheidsrisico’s’. Dit is een verkorte versie van de RI&E.

    De Arbowet kent geen onderscheid tussen filialen of vestigingen. De RI&E moet alle aspecten van het werk omvatten. Dat betekent dat voor iedere werkplek en dus voor elke vestiging de risico’s in kaart gebracht moeten worden. Juist omdat de risico’s kunnen verschillen per filiaal (denk aan brandpreventie, BHV, lawaai, et cetera). Dit neemt niet weg dat een aantal aspecten min of meer identiek kunnen zijn.

    Kortom: Ja, voor ieder afzonderlijke vestiging moeten de risico’s geïnventariseerd en geëvalueerd worden in de RI&E.

    In de Arbowet worden geen termijnen aangegeven voor het bewaren van stukken, dus ook niet van de RI&E. Een wettelijke verplichting is er niet. Toch doet u er verstandig aan om de RI&E en de Plan van aanpak, zeker voor een termijn van ten minste vijf jaar te bewaren. De belangrijkste reden hiervoor is dat het bedrijf bij een (civielrechtelijke) aansprakelijkheidsclaim (bijvoorbeeld een schadevergoeding van een werknemer) moet kunnen aantonen dat het voldaan heeft aan de zorgverplichting richting de werknemers.

    Elke werkgever is verplicht een RI&E op te stellen. Er zijn echter een paar uitzonderingen waarbij 12RIE.nl u graag in adviseert.

    MISSCHIEN OOK WAT VOOR U

    On- & Offshore HSE ondersteuning

    Inventarisatie van
    Gevaarlijke Stoffen (IGS)

    Client Representative
    Duiken

    Risico Management

     

    Stralingsbescherming

     

    Crisis Management

     

    Leiderschap- en
    Veiligheid Coaching

      Contactgegevens

          +31(0)6 546 51 911

          info@osos-int.com

      * Op grond van de Arbowet zijn bedrijven en instellingen (werkgevers) verplicht een risico-inventarisatie en evaluatie uit te voeren.
      In artikel 5 van de Arbowet staat dat elk bedrijf een arbeidsomstandighedenbeleid moet voeren dat gebaseerd is op een op schrift gestelde inventarisatie en evaluatie van alle gevaren die de arbeid voor de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van de werknemers met zich meebrengt.